Újra élnek házi kedvencek a Fehér Házban

Socks cica Clinton elnöksége alatt volt a Fehér Ház lakója

Donald Trump volt az első amerikai elnök, aki nem kedvenc háziállatával élt a Fehér Házban. Joe Bidennek köszönhetően azonban visszaállt a régi rend: az új elnök két németjuhász kutyájával, Champpal és Majorrel költözött be idén januárban, közülük az utóbbi ráadásul mentett állat.

Joe Biden kutyája egyébként történelmet írt: korábban soha nem volt mentett állat otthona a Fehér Ház. Donald Trumpot folyamatosan sürgették, hogy szerezzen be egy kutyát, az elnök azonban nem állt kötélnek. Mint mondta: „Nem bánnám, ha lenne kutyám, de nem tudnék elég időt rászánni.”

A statista.com érdekes összeállítást közölt arról, milyen állatokkal éltek az USA elnökei a Fehér Házban 1789 óta.

A pontos számot azonban nem sikerült mindig meghatározni. Köztudott például, hogy Woodrow Wilson birkákat tartott, amik a Fehér Ház gyepét legelték, de a számukról nem maradt adat. Azt sem lehet pontosan meghatározni, hány énekesmadárnak adott otthont a nagy múltú épület.

Az mindenesetre látszik, hogy nagyon kedvelték a kutyákat, de az elmúlt évszázadokban sokféle állat megfordult az elnöki rezidencián. A sor az első amerikai elnök, George Washington lovával kezdődik, és John Quincy Adams aligátorával folytatódik, amit Lafayette márkitól kapott az elnök. Az állat a Fehér Ház egyik fürdőszobájában élt, és időnként halálra rémítette a vendégeket. Thomas Jefferson két grizzly bocsot is tartott, de azután megszabadult tőlük, mert túl veszélyessé váltak.

Forrás: statista.com
Forrás: statista.com

Érdekességek a Fehér Házból

A Wikipedia (angol nyelvű) cikkét böngészve számos egyéb érdekességre bukkanunk. A kutyák gyakran már a választási kampányban is szerepeltek. Herbert Hoover például gyakran fényképezkedett Tut király nevű belga juhászkutyájával, aki választási körútjára is elkísérte.

Az ebek időnként bajt is okoztak. 1944-ben Franklin D. Roosevelt ottani látogatása során az Aleut-szigeteken felejtette Fala nevű skót terrierjét, és hajót küldött érte. Komoly támadások érték az elnököt, amiért „ilyesmire pazarolja az adófizetők pénzét”. Roosevelt azonban az úgynevezett „Fala-beszéd” megtartásával jól jött ki a helyzetből, sőt ez az akció újraválasztását is segítette.

A kutyák gyakori vendégek voltak a Fehér Házban
Gerald Ford Liberty nevű kutyájával az Ovális Irodában / nara.gertarchive.net

A jelenhez közelebbi elnökök történetei közül tallózva említsük meg Bill Clintont, aki Socks nevű macskájával költözött be a Fehér Házba (nyitóképünkön). A cica állítólag egy zongoraóra után ugrott Chelsea Clinton karjaiba az arkansasi Little Rockban. Néhány évvel később a család örökbe fogadta a Buddy nevű labrador retrievert. A két állat azonban annyira nem jött ki egymással, hogy Clinton egyszer megjegyezte: „Egyszerűbb volt a dolgom a palesztinokkal és az izraeliekkel, mint velük.”

Barack és Michelle Obamának nem volt házikedvence, de megígérték lányaiknak, hogy kaphatnak egy kutyát, amint beköltöznek a Fehér Házba. Bo-t, a hypoallergén portugál vízikutyát választották Malia allergiája miatt, akihez később az azonos fajtájú Sunny is csatlakozott.

Barack Obama két kutyát szerzett elnöksége alatt.
Barack Obama az egyik portugál vízikutyával / Wikipedia

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá