Szaporítók ellen lép fel az új jogszabály

Előrelépés a szaporítók elleni harcban

Szakemberek szerint egy 2021. április 1-jén hatályba lépő kormányrendelet segíthet az állatkínzó szaporítók és illegális kisállatkereskedők elleni harcban. Ettől az időponttól kezdve ugyanis FELIR azonosító köteles tevékenységgé válik a kedvtelésből tartott állatokkal történő kereskedés – tudósított a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal.

Az illegális kisállatkereskedelemmel és a szaporítók tevékenységével kapcsolatban természetesen csak becslésekre hagyatkozhatunk. Némelyik esetre fény derül, mint például arra, amit EBBEN a cikkünkben leírtunk. Sok esten azonban sajnos soha nem kerül napvilágra.

2020-ban körülbelül 30 ezer kutyával kapcsolatban merült fel a szaporítás gyanúja az Európai Unión belüli élőállat szállításokat nyomonkövető központi számítógépes adatbázisa, az úgynevezett TRACES rendszer (TRAde Control and Expert System) adatai szerint.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiba évente. Ezek nagy része fél évnél fiatalabb kutya, amelyek a kutyaszaporítóktól törzskönyv nélkül kerülnek a kisállatpiacra. Ráadásul az EU tagállami visszajelzés alapján a Magyarországról származó kutyakölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják.

A kisállat kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak eddig nem kellett bejelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Ez a jövőben megváltozik, amitől szakemberek azt várják, hogy a jövőben megváltozik a helyzet. 2021. április 1-től ugyanis a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végző vállalkozásoknak a helyileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél be kell jelenteniük FELIR azonosító szám köteles tevékenységüket.

A FELIR-ügyintézéshez ERRE a linkre kell kattintani. (Nébih)

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá