Kuvaszt népszerűsít egy új kiadvány

A kuvaszt népszerűsíti egy új kiadvány

Nemzeti kincsünk a kuvasz – ez a címe a hungarikum bizottság támogatásával megjelent könyvnek, amelyben a kuvaszt népszerűsítik.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos leszögezte: az agrárminisztérium többféle módon is támogatja a magyar kutyafajták egyedszámának bővülését. Több tízmillió forintos forrást biztosítanak például DNS-alapú vizsgálatokra és a népszerűsítő programokra is.

A hungarikum bizottság pályázata lehetőséget ad akár könyvkiadásra is, erre volt példa a kuvaszt népszerűsítő kiadvány támogatása. Mint elmondta, a kuvasz jellemvonásai alapján alkalmas arra, hogy a 21. században is az ember társa maradjon. Azért, hogy ezt valóban segítsék, 2021. január 1-jétől már a törzskönyvezésének költségeit is megtéríti az agrártárca.

Pischoff Ferenc, a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület elnöke elmondta, hogy tavaly csaknem 300 kuvaszt törzskönyveztek. Ez komoly növekedés, hiszen az elmúlt húsz évben évente körülbelül 200 körüli egyed született.

A kuvaszt is nemzeti kincsnek tartják

A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés 2003-ban a magyar kutyafajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította, majd 2017-ben a hungarikum bizottság mind a kilenc magyar kutyafajtát, közte a magyar kuvaszt is hungarikummá minősítette. EBBEN a cikkünkben írtunk azokról a videókról, amelyek az őshonos magyar kutyafajtákat mutatják be.

 V. Németh Zsolt megerősítette, hogy támogatnák a hasonló kedvezményeket más kutyafajtáknál is, és azt is megjegyezte, hogy az agrártárca hamarosan kiírja az idei hungarikum-pályázatot, amelynek egyik célterülete a népszerűsítő kiadványok lesznek.  (MTI)

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá