A gyerekekre figyelnek a kutyák

A kutyák odafigyelnek a gyerekekre

Aki kutyával él, az pontosan tudja, mennyire odafigyelnek a gyerekekre. Egy friss kutatás megerősítette ezt a megfigyelést: az Oregoni Állami Egyetem kutatói szerint a kutyák összehangolják viselkedésüket a velük egy háztartásban élő kicsikkel.

„Tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre. Reagálnak rájuk, sok esetben velük összhangban viselkednek. Ez a pozitív kapcsolódás jele, és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének.” – idézte a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál Monique Udellt, a tanulmány vezető szerzőjét.
  
Udell szerint ugyanakkor a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint a felnőttkorú gazdáikkal.

Ez azt sugallja, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, de vannak különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban. Ezek egyelőre tanulmányozásra várnak.

Gyerekekre kellett figyelniük a kutyáknak

Az Animal Cognition című folyóiratban publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel. A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben. A terem padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak.

A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták.

A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá