Diákhitel a felnőttképzésben is!

A diákhitel a felnőttképzésben dolgozók számára is igényelhető lesz

A szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel jövő áprilistól – jelenttete be Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A szabad felhasználású képzési hitel havonta legfeljebb 150 ezer forint lehet, és lehetőség lesz kötött felhasználású hitel felvételére is.

A diákhitel a 18 és 55 év közöttiek számra áll rendelkezésre, és a hitelfelvevő dönti el, hogy 1 év és 10 év között milyen hosszú törlesztési időt határoz meg. Az új képzési hitel a felsőoktatási diákhitelekhez hasonlóan hitelbírálat és biztosíték nélkül igényelhető. A költségvetési kamattámogatásnak köszönhetően a szabad felhasználású képzési hitel a felsőoktatási diákhitellel azonos – jelenleg 1,99 százalékos – kamatozású, míg a kizárólag képzési díjakra fordítható kötött felhasználású hitel kamatmentes lesz – számol be az MTI.

A diákhitel felvételének feltételei

A szabad felhasználású hitel havonta legfeljebb 150 ezer forint lehet, hasonlóan a felsőoktatásban elérhető szabad felhasználású hallgatói hitelhez. A kötött felhasználású hitel mértéke az iskolarendszerben folytatott szakképzés esetén a képzés díjához igazodik, a szakképesítésre vagy részszakmára felkészítő felnőttképzéseknél pedig maximum 500 ezer forint lehet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a törlesztést a képzések elvégzését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. A teljes összeget minimum egy, maximum tíz év alatt kell visszafizetni.

A képzési hiteleknél is érvényesíthető lesz a családi kedvezmény: a Diákhitel Központ a második gyermek megszületése esetén az édesanya felvett képzési hitelének felét, míg a harmadik gyermek megszületése után a teljes hitelösszeget elengedi – közölte a minisztérium.

200 ezren vehetik igénybe a hitelt

Becslések szerint körülbelül 200 ezren vehetik majd igénybe a szakképzésben és a felnőttképzésben az új diákhitelt. Magyar Péter elmondta: régi igénye volt a képző intézeteknek és az érintetteknek ez a hitelforma. A hitel felhasználási körének bővítésével kormány a munkaerőpiaci igényekre és változásokra reflektál.

A diákhitel egyébként minden eddiginél népszerűbb. Várhatóan rekordokat dönt idén a diákhitelt igénylők száma, akár 30 milliárd forintnál is több hitelt folyósíthat a Diákhitel Központ a minden eddiginél kedvezőbb igénylési feltételeknek és a május 1-től elérhető Diákhitel Plusz bevezetésének köszönhetően.

Ha érdekel a lehetőség, a Diákhitel Központ oldalán megtalálsz mindent, amire a hitel igényléséhez szükséged lehet.

Kép forrása: Pixabay.com

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá