In memoriam Nudli – soha ne vásárolj szaporítótól!

Nudli a jobb oldalon látható

Nudli gazdája jóindulatú, gyanútlan vásárlóként találkozott a szaporítókkal, és mára elkötelezett állatvédővé vált. Ehhez azonban bele kellett pillantania a szaporítók világába, és végig kellett járnia kálváriáját, ami Nudli kiskutya halálával végződött.

Hogyan kezdődött a történet?

Volt egy bichon kutyusunk, akik kiköltözött a lányomhoz Angliába. Annyira hiányzott, hogy végül elhatároztunk, veszünk egy ölebet, egy uszkárfélét. 2020 márciusában láttam meg azt a hirdetést a Jófogáson, amin Nudli, a későbbi kutyánk szerepelt. Felhívtam az eladót, egy fiatalembert és megbeszéltem vele, hogy találkozunk egy étterem parkolójában, és ott 35 ezer forintért az enyém lehet a kutya. Az eladó kis késéssel érkezett a találkozóra, autója csomagtartójában volt egy koszos húsosládában a kiskutya, akit kinéztünk, és még két egészen pici kölyökkutya.

Egy rutinosabb kutyás itt már tudta volna, hogy szaporítóval van dolga.

Lehet, de én naiv, jóindulatú és tapasztalatlan voltam, a kiskutya pedig egyenesen a kezembe mászott.

Nudli élete utolsó napjaiban kapott szeretetet és törődést
Nudli legalább élete utolsó napjaiban kapott szeretetet és törődést

Mit tudott a kutyáról?

Tizenkét hetesnek mondták. Állítólag féreghajtót kapott, mást nem. Törzskönyve, állategészségügyi könyve sem volt. Elvittem az állatorvoshoz, azt mondta, pár napig legyen otthon, azután vigyem az oltásokra. Nudli okos, intelligens, ragaszkodó uszkár keverék kölyök, nagyon megszerettük. Nyolc napot volt otthon karanténban, majd március 18-án, szerdán elvittük beoltatni. Szombaton rosszul lett, ment a hasa és hányt. Éjjel már az Állatkórházban voltunk a Lehel úton. Reggel újra, akkor már infúzión volt, majd este megint vissza kezelésre. Egy nap alatt ráköltöttem 120 ezer forintot. Nagyon küzdöttem érte. Március 23-án, hétfőn minden erőfeszítésünk ellenére a kezeim között halt meg, szörnyű kínok között.

Nudli itt már az állatorvosnál van
Nudli itt már az állatorvosnál van

Hogyan viselte?

Rettenetesen összetört az eset, szabályosan gyászoltam. Később kiderült, hogy Nudli parvo vírusos lehetett, de nem jelentkeztek rajta a tünetek. Talán attól halt meg, hogy beoltattam parvo ellen. A másik lehetőség, hogy nem volt féregtelenítve, és az oltástól belobbant a bélrendszere.

Elindult a nyomozás

Először megírtam az eladónak, hogy mi történt, persze semmiféle választ nem kaptam. Kicsit utánanéztem, és láttam, hogy rengeteg kutyát hirdet a Jófogáson, és régóta, 2016-ban már csinálták. Hamar rájöttem, hogy ez egy bűnszövetkezet, és az egyik fotójukon felismerhető ritka tereptárgy segítségével azt is meg tudtam határozni, hol van a telep. Állatvédőkkel is egyeztettem, kiderült, tudnak arról, hogy a környéken nagyüzemben zajlik a szaporítás. Kutyákat elletnek borzalmas körülmények között, nyolchavonta. Az anyakutyákat egy madárkalitka méretű ketrecben tartják, az ürülékükben és a vizeletükben fekszenek. A kölyköket százszámra csempészik Olasz- és Németországba, ahol eladják őket. Nem ők az egyetlenek, rengeteg ilyen cég van Magyarországon, ahogyan menet közben megtudtam, körülbelül kétszáz. Valójában nem belföldre szánják ezeket az állatokat, az a nagy üzlet, ha külföldre tudják szállítani a kölyköket. Itt száz euróért adják el őket, ott ezerért. Azért jelentek meg tavasszal ilyen nagy számban nálunk, mert a koronavírus miatt zárva voltak a határok.

A szaporítók rengeteg kiskutyát árulnak
A szaporítók rengeteg kiskutyát árulnak

Mit lehet tenni?

Nem lehetetlen küldetésről beszélünk. Kapcsolatba léptem a Magyar Állatvédő Sereggel, és magánnyomozót is fogadtam. Pillanatok alatt felgöngyölítették az ügyet. Pontosan tudjuk azt is, hol folyik a kereskedelem: más honlapok mellett elsősorban a Jófogás teremti meg erre a lehetőséget. Írtam nekik, csak egy automatikus választ kaptam. Május óta vizsgálják az ügyet, azóta nem történt semmi. Pedig ha a hirdetés olyan, hogy chip, oltások, törzskönyv nélkül árulják a kutyát, akkor valószínűleg szaporítóval van dolgunk, ezt nekik pont ugyanúgy tudniuk kell, mint nekem.

Az állatvédelmi törvény működésképtelen

Milyen most a jogi környezet?

Sajnos nagyon elkeserítő a helyzet. Az állatvédelmi törvény működésképtelen, hatósági támogatás nincs, állatkínzási ügyekben csak kirívó esetben nyomoz a rendőrség. Más szabályozásra lenne szükség, ezzel kapcsolatban a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) már részletes tanulmányokat és javaslatokat készített.

Keresztes Attila adománya a MÁOSZ hódmezővásárhelyi tagszervezetének
Adomány a MÁOSZ hódmezővásárhelyi tagszervezetének

Vannak, akik harcolnak a szaporítók ellen?

Igen, a kicsi, családi kézben lévő állatvédő szervezetek folytatnak hősies küzdelmet nagyon csekély forrásból. Én magam is adtam a MÁOSZ-nak 1 millió forintot adományként, és külön támogattam az Állatvédő Szolgálatot is. Mindkét társaság nagyon elkötelezett és maximális tiszteletet érdemelt önfeláldozó tevékenységük. Sajnos sok egyéb kisebb állatvédő szervezet nem igazán hatékony. Szükség van a szemlélet fejlesztésére, még nem alkalmazzák megfelelően az internet adta lehetőségeket, nem kommunikálnak a nagyközönséggel. Így kevés adományt kapnak. Azt tervezem, hogy cégemmel, a napelemekkel foglalkozó Astrasunnal adományként ingyen napelemeket telepítünk menhelyekre, ezzel kapcsolatban már két intézménnyel is előrehaladott tárgyalásokat folytatunk.

Két kutya, egy papagáj

Amikor találkoztunk az interjú miatt, egy kutyával jött elém. Ezek szerint végül is szerzett egyet…

Igen, sőt kettőt, bár addigra már átmentem a gyász, a harag, a bosszú különböző fázisain. Jó helyről, tenyésztőtől, egy volt iskolatársamtól, Klemens Katitól vettem Nyafit. Ő fekete toy uszkár, egy különleges, aktív kiskutya. Közben Bonbon, a bichon is a miénk lett, ő decemberben született, kicsit idősebb Nyafinál. Nagyon jól eljátszanak hármasban a papagájunkkal, akik néha már kezdi unni a két kutyát.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá