Anyaság és kutyatartás

Az anyaság sok új feladatot ró a nőkre

Azoknál a fiatal anyukáknál, akiknek megterhelő az anyaság, gyakrabban fordulnak elő a szülés utáni depresszió tünetei, ha még egy társállatról is gondoskodniuk kell – derült ki az ELTE Etológiai Tanszékének kutatásából.

Számtalan kutatás igazolta, hogy a társállatok kedvező hatást gyakorolnak az emberek egészségi állapotára, különösen igaz ez a társállathoz szorosabban kötődő gazdák esetében. Jelenlétük megnyugtató, segít elviselni a stresszes élethelyzeteket, sokszor anyai érzéseket is kiváltanak gazdáikból.

A szülés és csecsemőgondozás általában egy nő életének egyik legszebb időszaka. Ilyenkor mégis nagy eséllyel jelennek meg hangulati problémák, amelyek olykor tartósan is fennmaradhatnak. Több tényező hozzájárulhat az úgynevezett szülés utáni depresszió kialakulásához. Ez nemcsak az anya életminőségére, kapcsolataira hat negatívan, de gyermeke fejlődését is jelentős mértékben befolyásolhatja. A depresszió mára népbetegséggé vált. Az állatoknak sokszor terápiás hatása van, és ennek segítségével csökkenthető a tünetek száma és súlyossága. A társállat jelenlétének támogató és stresszcsökkentő hatása kiemelkedő jelentőségű.

Ugyanakkor a szakirodalomban eddig nem vizsgálták a társállatok hatását kifejezetten a szülés utáni depresszió tüneteire. Az ELTE friss kutatásának eredményeiről Temesi Andrea, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos segédmunkatársa, a tanulmány vezető kutatója számolt be.

Anyaság a fókuszban: a kutatás módszertana

A 715 fő megkérdezésével készült kérdőíves kutatásban 18-35 év közötti nők vettek részt. Az összefüggések feltárásához rákérdeztek egyebek mellett arra is, hogy milyen mértékben érzik a környezetük támogatását. Kérdeztek a résztvevők anyasággal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairól, a 3 évesnél fiatalabb gyerekek anyukáinak szülés utáni depresszióra utaló érzéseiről. A kitöltőknek nyilatkozni kellett arról is, hogy tartottak-e korábban, vagy él-e velük jelenleg valamilyen társállat, illetve milyen érzelmeket táplálnak irántuk.

Az eredmények azt mutatják, hogy a társállatért felelősséget vállaló anyák szerint nehezebb az anyaság, mint azokszerint, akik társállat nélkül élnek. A társállatukhoz az átlagosnál jobban vonzódó gazdák pedig még nehezebbnek ítélik az anyaságot, mint az állataikkal kevésbé szoros kapcsolatban lévők. Esetükben ráadásul gyakrabban fordulnak elő a szülés utáni depresszió tünetei is. Az összefüggések arra utalnak, hogy a nők társállatokkal és anyasággal kapcsolatos érzései és gondolatai között kapcsolat van. A társállatukhoz jobban kapcsolódó anyák életében a gyerekek és a társállatok hasonló szerepet töltenek be.

A kutya „plusz gyerek”

„Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a gazda és a kutya közötti kötődés nagyon hasonló az anya és gyermeke közötti kötődéshez. Feltételezhető volt, hogy az anya a gondozásában lévő társállatra egyfajta „plusz gyermekként” tekint. Egy szülés utáni depresszióban szenvedő nő számára nehézséget jelent a gyermek ellátása, ha emellett még egy gyakorlatilag gyermek szerepben lévő állatról is gondoskodnia kell: fokozottabb terhelésnek van kitéve, nagyobb a felelőssége, és több feladat hárul rá, ami eredményezheti a szülés utáni depresszió tüneteinek súlyosabbá válását” – magyarázta az eredményeket Temesi Andrea.

Bunford Nóra, az MTA Lendület Kutatócsoport vezetője szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a társállat jelenléte pozitívan hat a nők anyaságról alkotott elképzeléseire. Mint mondta, kutatásukban nemcsak anyákat, hanem gyermektelen nőket is megkérdeztek. Egyik eredményük szerint a gyermektelen, ám társállattal rendelkező nők kevésbé gondolják megterhelőnek az anyaságot. Pozitívabban élik meg a gondozói szerepet, mint azok a nők, akik gyermektelenek és nincs társállatuk.

A tudományos munkatárs egy érdekes ötletet is felvetett. A társállat jelenléte, a róla való gondoskodás képes pozitív irányba befolyásolni egy nő anyaságról alkotott elképzeléseit, hozzáállását, anyasággal kapcsolatos érzéseit. Ez talán kedvező hatást gyakorolhat azoknak a nőknek az érzéseire, gondolataira is, akik esetében pszichés ok feltételezhető a meddőség hátterében.

Fotó: Freepik.com

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá