Kutatás: mire emlékeznek a kutyák?

Egy kutatás szerint a kutyák emlékeznek cselekedeteikre

A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott tevékenységekre, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek – állítja egy friss kutatás, amit az ELTE Etológia Tanszékének kutató készítettek.

A visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizodikus memória játszik fontos szerepet. Az epizodikus memória az olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre. Ha például valaki megkérdezi, mivel telt a hétvégénk, a válaszadáshoz fel kell idéznünk aznapi tevékenységeinket lépésről lépésre. Embereknél az ilyen típusú memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe. Visszaemlékezéskor az alany „mentális időutazást” tesz. Ennek során az elméjében újrajátssza az eseményeket, korábban átélt személyes élményeit. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni saját cselekedeteikre.

A kutatás módszertana

A vizsgálat során egy speciális tréning keretében a kutatók tíz kutyát képeztek ki arra, hogy parancsszóra ismételjék meg előző akciójukat. A gazda egy a kutya számára már ismert parancsszót adott ki, például kérte, hogy ugorjon egyet. Ezután kiadta a megismétlésre vonatkozó utasítást, amire a kutyának újra ugrania kellett.

„Azzal, hogy a különböző teszthelyzetek során olyan tevékenységek ismétlésére utasítottuk a kutyákat, amelyeket eddig nem tanultak, lényegében az ‘Emlékszel arra, hogy mit csináltál az előbb?’ kérdést válaszolták meg” – mondta Claudia Fugazza, a vizsgálat vezető kutatója. A tréning során ezt a módszert alkalmazták a kutyák számára már előzőleg ismert más cselekvések esetében is.

Azért, hogy vizsgálhassák a kutyák saját akcióikra vonatkozó epizodikus jellegű memóriáját, a kutatók megnézték, hogy képesek-e megismételni saját cselekvéseiket olyan mindennapi helyzetekben is. Olyan helzetekről volt szó, amikor a kutyák nem kaptak semmilyen előzetes parancsszót, így nem várták az ismétlésre való utasítást sem. Egy hasonló, szintén a kutyák számára váratlan helyzetben néhány új tárgyat mutattak be nekik (egy plüss játékot, egy állatszobrocskát, egy ládát és egy játékbabát), amíg a gazdájukkal sétáltak. „Arra számítottunk, hogy a kutyák megvizsgálják, és valamilyen cselekvést végeznek a tárgyakkal. Erre később emlékeznek majd, mikor arra kérik őket, hogy ismételjék azt meg” – magyarázta Pongrácz Péter etológus, a tanulmány egyik társszerzője.

A kutyák értették az „Ismét!” parancsszót

A tesztek során a kutyák 70 százalékos sikerrel emlékeztek és ismételték meg sikeresen az előző cselekvésüket, amikor az „Ismét!” parancsszót azonnal elhangzott a spontán akció után. Amikor a parancsszó késleltetéssel érkezett, a kutyák sikeressége fokozatosan csökkent, Egy óra elteltével még így is 30-40 százalék között maradt. „Mivel a kutyák nem várták a parancsszó elhangzását, így nem volt lehetőségük előzetesen kialakított és megerősített válaszra. A spontán cselekvések nem voltak tréningezve, így epizodikus jellegű memóriájukra kellett, hogy támaszkodjanak” – mutatott rá Pogány Ákos etológus, a tanulmány másik társszerzője.

Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék vezetője, aki szintén társszerzőként jegyzi a tanulmányt, kiemelte, hogy a kutatás elsőként bizonyította, hogy a kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek. Ez fontos előrelépés az önreprezentáció komplexitásának és evolúciójának megértésében.

„Sőt, talán ez a kutyákról való gondolkodásunkon is változtat. Már tudjuk, hogy képeznek mentális reprezentációkat az aktuális cselekvéseikről, így – legalábbis bizonyos mértékig – tudatában vannak annak, hogy mit csinálnak” – hangsúlyozta Miklósi Ádám. (MTI)

Fotó: unsplash.com

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá