A kutyamasszázs nem luxus

A kutyamassszázs szinte minden kutyának jót tesz

A kutyamasszázs olyan dolog, amivel egyelőre az állatorvosok, a kutyakozmetikusok és a gazdik is ismerkednek Magyarországon. Pedig hatalmas lehetőség van benne: kiválóan kezelhetők vele a házi kedvencek mozgásszervi problémái, és többek között létezik sport-, energetizáló vagy frissítő masszázs is. Karg Mónika terápiás kutyamasszőrrel beszélgettünk.

Mire jó a kutyamasszázs?

Hasonló esetekben alkalmazzuk, mint az embereknél: elsősorban mozgásszervi megbetegedések gyógyítására, vagy a tünetek enyhítésére. A klasszikus a gyógyító masszázs, amivel valamilyen betegség után az eredeti állapotot akarjuk visszaállítani. Akár műtéteket is el lehet kerülni egy jól célzott terápiával, ha a problémát időben sikerül észrevenni. Energetizáló masszázzsal, hosszú, kitartó kezeléssel akár egy bénultnak látszó kutyát is talpra lehet állítani. A következő, amire jó a kutyamasszázs, az a szűrés. A kutyamasszőrnek ugyanúgy lehetősége van a betegségek kiszűrésére, mint a kutyakozmetikusnak. Tapintással, a megfelelő pontok átvizsgálásával kialakulóban lévő mozgásszervi elváltozást, vagy akár egy daganatot is észre lehet venni. Figyeljük az állat mozgását, tartását, ami szintén sok információt ad.

A szigorúan vett egészségügyi alkalmazásokon túl más területek is vannak, ahol jól jöhet?

Igen, például a sportmasszázs alkalmas arra is, hogy nagyobb fizikai igénybevételre, például egy agility versenyre készítse fel az állatot. Hosszú autóút után is jól jön a masszázs, ha tudjuk, hogy a kutyának több órán át kell majd feküdnie. Ha a gazdi idős, és nem tud eleget mozogni a kutyával, akkora frissítő masszázs jöhet szóba. Végül pedig bizonyos kor fölött – mint az embereknél is – a masszázs hozzájárul a vérkeringés jó működéséhez, és így ahhoz is, hogy a kutya tovább éljen.

A masszázs sem való mindegyik kutyának

Vannak bizonyos fajta kutyák, amelyek jobban rászorulnak a masszázsra?

Igen, elsősorban azok, amelyek vagy a túltenyésztés, vagy más genetikai vagy egyéb okok – például a helytelen táplálás – miatt hajlamosabbak a mozgásszervi betegségekre, például diszpláziára.

Minden állatnak javasolható a kutyamasszázs?

Vannak ellenjavallatok. Nem masszírozunk daganatos, lázas, vemhes vagy frissen műtött állatot. Varratszedés után várni kell legalább két, de inkább három hetet. Egy év alatti kutyát sem vállalunk, mert még alakulóban vannak a csontjai és az izmai. Az első alkalommal, amikor elmegyek egy „vendéghez”, hosszabban ismerkedem a kutyával, mielőtt elkezdem masszírozni. Először kapnom kell egy általános képet róla és a gazdiról, hogy el tudjam dönteni, pontosan mire van szüksége. Azután jöhet egy masszázs, majd – terápiától függően akár két nap múlva – a következő.

Milyen gyakran ajánlott masszíroztatni a kutyát?

Ha nem beteg az állat, azaz nem terápiáról vagy rehabilitációról van szó, akkor havi egyszeri alkalom is elegendő lehet. Idős kutyáknál ajánlott legalább havi 2-3 alkalom, de havi egy is jobb, mint a semmi. Sajnos sokszor a gazdi pénztárcája nem enged többet.

Móni és kutyája, Pablo

A kutyamasszázs lehetőségei

Mennyire vannak a tisztában a gazdik a kutyamasszázs lehetőségeivel? Mennyire kezelik a helyén?

Nyugat-Európában az a jellemző, hogy az állatorvosok ajánlják a masszázst rehabilitációs céllal. Mi még sajnos nem tartunk itt, pedig nagyon meg tudnánk könnyíteni egymás munkáját. A köztudatban sokszor luxusnak tartják a kutyamasszázst. Szerintem nem az, hiszen ha jobban belegondolunk, a gazdik sokszor gyógyszerekre több pénzt költenek, mint amibe egy jól célzott masszázskezelés kerülne. És akkor a gyógyszerek mellékhatásairól még nem is beszéltünk. A gazdiknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy sem orvosok, sem istenek nem vagyunk. A kutyamasszőrrel nem lehet és nem is szabad megspórolni az állatorvost – volt, aki bepróbálkozott. Azt is jó, ha tudják, hogy a masszázs előhozhat bizonyos problémákat, amik amúgy is ott lappangtak az állat szervezetében. de természetesen nem a masszázs okozza őket.

Neked mi volt a legnagyobb sikered kutyamasszőrként?

Nagyon beteg vagy lebénult kutyával nem volt még dolgom. Egy idős, túlsúlyos kutyát hoztak egyszer hozzám. Első lépésként azt kellett elérni, hogy a táplálékbevitel csökkenésével és a mozgás mennyiségének növelésével megszabaduljunk a súlyfeleslegétől. Ezzel párhuzamosan masszíroztam, tonizáltam a kutyát. Ahogy a keringés újra „felpezsdült” a szervezetében, hétről-hétre jobban érezte magát, érezhetően csökkentek a „zsírpárnák” és erősödtek az izmok. Néhány hónap alatt sikerült elérnem, hogy a korábbi lomha, fáradékony kutya energetikus, boldog állattá változzon. Az orvosa szerint is két évet fiatalodott, ami kutyáknál nagy szó. A sikerhez persze kellett a gazdi és a kutya együttműködése is. Volt egy másik vendégem is, egy „filmsztár” golden retriever, akinek a lábát hoztam helyre egy rossz mozdulat után.

Hogyan reagálnak a masszázsra a kutyák?

Általában jól, érzik, hogy jót tesz nekik. Attól is függ persze, hogy általában milyen a kapcsolatuk az emberekkel, vagy hogyan reagálnak a tapintásra. Én könnyen megtalálom a hangot velük, világéletemben imádtam őket.

Pablónak egy nagyobb kirándulás után jár a masszázs

Az első szavam az volt, hogy „kutya”

Tudom, hogy van egy fantasztikus kutyád, Pablo. Mikor kezdődött nálad a kutyák szeretete?

Az első szavam az volt, hogy „kutya”, meg is botránkoztattam vele a családom. Az anyukám félt a kutyáktól, 14 éves koromig nem is volt, pedig minden karácsonyra, születésnapra azt kértem. Maszatot az utcán találtuk, 8-9 hónapos belga juhász volt. Azután én Budapestre költöztem Kaposvárról, és másról szólt az életem. De végül elértem, hogy az édesanyám egy életre beleszeretett a kutyákba, már nekik is van. Én is kutyás lettem: június 15-én lesz négy éve, hogy Pablót örökbe fogadtam a Zöld Sziget Állatmenhelyről.

Jól gondolom, hogy Pablo a szupermázlista kutya, akin a masszírozást gyakorlod?

Igen, Pablo egy született mázlista úgy általában is, de amikor elkezdtem tanulni a masszázst, már akkor is ő volt az egyik kutyus, akin az egész csapat tanulhatott és gyakorolhatott. Ami a rendszeres masszázst illeti, még fiatal kutya így havi egy-két „gyúrást” biztosan kap, és egy-egy hosszú túra után is jár neki a lazító masszázs.

Hány vendéged van? Úgy képzeled a jövődet, hogy főállásban kutyamasszőrként dolgozol?

A koronavírus-járvány miatt sajnos a kutyamasszázs is leállt. Tíz fix vendégem volt és néhány alkalmi munkám, pedig nem fektettem sokat a marketingbe. Egyelőre nem ez a fő kereseti forrásom. Hogy hobbi vagy főállás lesz belőle, erre majd az idő megadja a választ. Az biztos, hogy a kutyamasszázs így vagy úgy, de mindig az életem része lesz. Van egy tervem, de arról csak akkor szeretnék beszélni, ha minden részletét kidolgoztam, és minden készen áll arra, hogy a nyilvánosság elé tárjam.

Móni weboldalát IDE KATTINTVA éred el.

Fotók: Monomoments Photography

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá