Az elektronikus állatorvosi vények maradnak

Maradnak az elektronikus állatorvosi vények

2020. augusztus 1-jétől több szempontból változik az állatorvosi vények felírásának és kiváltásának szabályozása. A veszélyhelyzet ideje alatt számos rendkívüli intézkedést hoztak a kormányzati szervek. Miután a veszélyhelyzetnek vége, a szabályozás is változik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május 7-én kiadott közleményében a veszélyhelyzet idejére engedélyezte az állatgyógyászati készítmények kiváltásánál az állatorvosi vények elektronikus bemutatását. Korábban ezt mi is megírtuk. A Magyar Közlöny 137. számában jelent meg az a 2020. évi LIII. törvény, mely a Magyar Állatorvosi Kamaráról szóló törvény mellett az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvényt (Éltv.) is módosítja. Ez utóbbi jogszabály tartalmazza az állatorvosi vénnyel kapcsolatos módosított rendelkezéseket – számol be a hgysz.hu cikke.

Így változnak az állatorvosi vények kiváltásának szabályai

Az alábbiakban bemutatott változások kicsit több, mint egy hónap múlva, 2020. augusztus elsejétől már hatályosak. Az egyik legfontosabb változás, hogy megváltozik az állatorvosi vény fogalma.

Augusztus elsejétől az Éltv. szerint állatorvosi vény „állatorvosi képesítéssel rendelkező személy által kiadott, állatgyógyászati készítmény rendelésére vonatkozó, papíralapú vagy elektronikus vény vagy megrendelő.”

A változás utat nyit az elektronikus állatorvosi vények számára. A humángyógyászatban alkalmazott elektronikus vények rendszerének központi eleme egy közös felhő alapú tárhely, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az elektronikus állatorvosi vényekre vonatkozó részletes szabályozás majd csak ezután fog megjelenni, így egyelőre még nem tudjuk, hogy ebben ez esetben lesz-e hasonló technikai megoldás az elektronikus vények kiállítására és tárolására, vagy teljesen más megoldást alkalmaznak majd.

Tartalmi elemek is változnak

 Az állatorvosi vényen fel kell tüntetni az állatorvos, az állattartó és az állatorvosi vénnyel rendelkező adatait. Természetes személy esetén a nevet és a lakcímet, jogi személy esetén a nevet és a székhelyet lesz kötelező feltüntetni. A vényen emellett szerepelnie kell mindegyik fél telefonos és elektronikus elérhetőségének is. 

Mindezeken felül a vényen meg kell adni az állatgyógyászati készítményt rendelő állatorvos kamarai tagsági számát és FELIR azonosító számát is.

Természetesen ahhoz, hogy az állatorvosi vény be tudja tölteni a funkcióját, még további adatok feltüntetésére van szükség. Meg kell adni például a rendelt gyógyszer nevét és mennyiségét is. Ezeket azonban nem a törvényben, hanem egy rendeletben szabályozzák majd. A törvényi szintű rendelkezésekre csak a személyes adatok feltüntetése miatt volt szükség, mert ezt írja elő az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló törvény.

Fotó: unsplash.com

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá