Indul a szívférgesség „szezonja”

A szívférgesség az a kutyáknak, mint nekünk a koronavírus

Évről évre több kutya lehet érintett a szívférgességben, idén májusig már ugyanannyi állatot kezeltek a paraziták megjelenése miatt, mint tavaly egész évben összesen. A szívférgesség egyetlen szúnyogcsípéstől kialakulhat, ezért a szúnyogszezon kezdetével nő az állatok veszélyeztetettsége is.

A szívférgesség eddig szinte ismeretlen volt

Magyarországon a közelmúltig szinte ismeretlenek voltak a dirofilaria immitis fonálférgek, amelyek szívférgességet okozhatnak a kutyáknál. Elterjedésükben fontos szerepet játszik a klímaváltozás, valamint a melegedő klíma miatt újonnan megjelent szúnyogfajok elszaporodása.

A paraziták speciális módon fertőzik meg az új gazdaállatokat: ha egy állatban már kifejlett élősködő van, annak lárvái megjelennek a véráramban, a szúnyogok ezeket szívják magukba. Miután bennük tovább növekedtek, továbbadják a lárvákat, amikor egy másik kutyát megcsípnek.

A szúnyokok tehetők felelőssé a szívférgesség kialakulásáért
A szúnyogok speciális módon fertőzik meg a kutyákat

A fertőzés megelőzése könnyű, a kifejlődött férgek eltávolítása viszont csak igen komoly műtéttel történhet, ezért a hangsúly a védekezésen van. Ráadásul egy szívférgességtől szenvedő állat gyógyítása nemcsak kockázatos, de nagyon drága is. A több százezer forintos kezelést kevesen engedhetik meg maguknak, miközben a megelőzés havi párezer forintból megoldható.

Az egyik legalattomosabb betegség

A szívférgesség az egyik legalattomosabb betegség, ami a kutyákat fenyegeti. Csak akkor produkál észrevehető tüneteket a kedvencünk, amikor már súlyos állapotba került, akár csak évekkel a fertőzést terjesztő szúnyogcsípés után. A betegség sokáig észrevétlenül lappang a szervezetükben, mivel a szívféreg jelenlétét a szúnyogcsípést követő 6-8 hónapig nem lehet kimutatni a kutyák szervezetében” – mondta el Dr. Olaszy Krisztián, a Rákosligeti Állatorvosi Rendelőintézet intézményvezető állatorvosa.

Az ellátóhelyen idén már 2020 első negyedévében több mint 300 szívféreg szűrést végeztek, miközben az elmúlt öt hónapban majdnem ugyanannyi szívférgességben szenvedő kutyát kezeltek már, mint 2019-ben összesen. Ez azt is jelzi, hogy a paraziták egyre jobban terjednek Magyarországon.

Érdemes repellens készítményeket használni

A leghatékonyabb módszer, ha nem hagyjuk, hogy az állatot megcsípje a szúnyog, amelyre a repellens hatású készítmények a legalkalmasabbak. Ezek megakadályozzák, hogy a vérszívók táplálkozni próbáljanak, és már akkor elpusztítják az élősködőket, amikor a kutya szőréhez érnek. Fontos, hogy

a megelőzéssel nem csak a saját kedvencünket óvjuk meg a betegségtől. A szívférgesség megelőzése ugyanis sokban hasonlít a járványügyi intézkedésekhez: minél kevesebb a beteg kutya, annál kisebb az esélye annak is, hogy egyetlen szúnyogcsípéssel a többi kutyát is megfertőzheti. 

„Fontos hangsúlyozni, hogy 28 naponta folyamatosan kell védekezni. A prevenció elkezdése előtt a szűrővizsgálatokat kötelező elvégezni, és csak negatív eredmények esetén indítható el a védekezés. Talán még nincs a köztudatban, hogy megfelelő prevenció mellett is szükséges lenne évente a szívféreg szűrés ismétlése” tette hozzá Olaszy Krisztián.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá