Könnyebb lesz az állatgyógyszerek kiváltása

Megkönnyítik az állatgyógyszerek kiváltását a veszélyhelyzet végéig

A Nébih a járványhelyzet megszűnéséig engedélyezi a vények elektronikus bemutatását a vényköteles állatgyógyszerek kiváltásához. Az intézkedés nem vonatkozik az antibiotikumokra és a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre.

Április eleje óta folyamatosan ellenőrzik az állatgyógyszerek kiskereskedelmi forgalmazását a Nemzeti Élemiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A jelenleg is tartó ellenőrzések elsősorban támogató jellegűek: a szakemberek felmérik, hogy a hatóság a járványügyi veszélyhelyzet alatt milyen intézkedésekkel tudja segíteni a vállalkozókat. A Nébih egyúttal figyelemmel kíséri azt is, nem alakul-e ki állatgyógyszer-hiány az országban.

Vényköteles állatgyógyszerek most sem adhatók ki vény nélkül

Az ellenőrzések során a szakemberek felhívják a vállalkozók figyelmét az esetleges kisebb hibákra. Fontos azonban, hogy vényköteles készítményt még jelen helyzetben is tilos vény nélkül kiadni. Ennek megsértésre súlyos, bírsággal járó szabályszegésnek számít.

Az állatok gyógyszerellátásának könnyebb biztosítása érdekében

a Nébih engedélyezi, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt az állatorvosok vényeket elektronikus úton küldjék meg az állattartóknak

– olyan esetben, amely megítélésük szerint nem igényli az állat és gazdája megjelenését a rendelőben.

A patikában a készítmény kiváltáshoz elegendő, ha a gazda az e-mailben vagy más elektronikus módon kapott vényt mutatja be. A vényt a patika elektronikusan vagy papíralapon – az érvényes előírásoknak megfelelően – öt évig kell, hogy megőrizze.

Az intézkedés a veszélyhelyzet megszűnéséig tart

Az intézkedés a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megszűnéséig tart. Fontos azonban, hogy a kábítószerként kezelendő állatgyógyászati készítményekre és az antibiotikumokra nem vonatkozik.

Utóbbi készítménycsoport szabályos felhasználása kiemelten fontos az antibiotikum-rezisztencia jelentette veszély miatt, amelyről számos hasznos információ olvasható a Nébih Meddig hat? kampányának oldalán, a https://meddighat.hu/ honlapon.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá