A kutya számára jobb a hám a póráznál

Még a legkényelmesebb póráz miatt is sérülhet a kutya

Szakértők tesztelték, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és a póráz a kutya nyakára. Az eredmény: még a párnázottak és a széles kialakításúak is alkalmasak lettek volna az eb megsértésére. 

Számos nyakörvtípus veszélyességét tesztelte a Notthinghami Trent Egyetem kutatócsoportja. A tesztek alapján készült tanulmány a Vet Record című szaklap aktuális számában jelent meg. 

Egy kutya nyakát utánzó modellen nyomásmérővel mérték meg, mekkora nyomást fejt ki a nyakörv és az automata póráz, ha meghúzzák a szárat. A póráz különböző stílusú húzásainál más-más erőt fejtett ki az érintkezési felületen a nyakörv a modellre. A határozott húzás 40 Newtonnak, az erős húzás 70 N-nak, a megrántás 141 N-nak felelt meg.

A nyakörv a kutya azonosításra szolgál

A póráz akkor rándulhat meg, amikor az automata pórázon lévő állat hirtelen megtorpan, előre ugrik, vagy a gazda „korrigál” vele. A kutatók szerint mivel mindenfajta nyakörvvel jár bizonyos kockázat, ezért arra kellene kiképezni az ebeket, hogy laza pórázon járjanak, amit nem kell húzni. A másik megoldás, hogy hámot tesznek rájuk, hiszen ez nem okoz a nyakon sérülést.

„Az összes nyakörvfajta megsértheti a kutya nyakát, ha az megrántja a pórázt. A nyakörv elsősorban az állat azonosítására vagy a gazda megnevezésére is szolgál. Gyakran használják a tulajdonos és az állat közötti kapcsolattartásra, az eb irányításra, mozgatására, visszatartására” – magyarázta Anne Carter, az egyetem állat-, vidék- és környezettudományi karának kutatója.

„Azt javasoljuk, a nyakörvet azonosításra vegyék igénybe, a kutyát pedig hámmal, laza pórázon sétáltassák. Ne használják a nyakörvet a kutya irányítására” – tette hozzá.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá