Gluténjelző kutya állt szolgálatba

Gofree, a gluténjelző kutya és kis gazdája

A Gofree névre hallgató gluténjelző kutya egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti – közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület.

A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok akár a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént – olvasható a közleményben.

A gluténérzékenység (cöliákia) régi szóhasználattal lisztérzékenység
egy autoimmun betegség. Kiváltója az elsősorban a gabonafélékben megtalálható sikérfehérje, a glutén, ezt kell elkerülniük az ebben a betegségben szenvedőknek – írja a glutenerzekeny.hu portál. Az a termék számít gluténmentesnek számít, ami 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz.

A glutén kimutatására eddig csak egy NIMA nevú eszköz állt rendelkezésre. Nagyon nagy jelentőségű az, hogy erre már egy kutya is képes. Gofree ráadásul igen jól teljesít: a mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, ami már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Gofree az első gluténjelző kutya Európában

Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg.

A kutya március első felében sikeres próbavizsgát tett az egyesület kiképzőivel. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták – írták a közleményben. (MTI)

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá