A kutyakozmetikákban is újraindul az élet

A kuyakozmetikákban vegyes a kép

Nagyon vegyes a kép, ha megnézzük, mi történik a kutyakozmetikákban: vannak, amik be se zártak, vannak, amik a napokban nyitnak, mások pedig még mindig nem működnek.

Május 4-étől a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakasza kezdődött. „Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Az ország többi részén valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az üzletekben és a tömegközlekedésben azonban szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni” – tájékoztat a koronavirus.gov.hu.

Mit tesznek ebben a helyzetben a kutyakozmetikák? Nos, a kép nagyon vegyes. Egyesek zárva vannak, mások nyitva, a tendencia azonban valószínűleg az, hogy – természetesen óvintézkedések mellett – lassan újra kinyitnak, mert elfogytak a tartalékaik.

Sok kutyakozmetika újranyit

Ha szétnézünk a Facebookon, sok kutyakozmetika oldalán még mindig a „Zárva” tábla látható, vagy éppen most nyitottak ki. A dorogi Tappancs Kutyakozmetika például március 30-án zárt be, és május 4-én nyitott ki újra. Balogh Krisztina tulajdonos posztban jelezte, hogy a vendégek kérésére döntött így. Az érdeklődés nagyon nagy: a hónap első hetére pillanatok alatt beteltek a helyek, igaz, az üzlet csak 15 óráig van nyitva.

Kürti Mónikát, a Judy Kutyakozmetika tulajdonosát egy váratlan esemény kényszerítette az üzlet bezárására márciusban. A karantén megszegve felkereste egy vendége, aki Irakból érkezett. Mónika önkéntes karanténba vonult, de két hónap után kénytelen újra nyitni. „Vagy éhenhalok, vagy dolgozom” – foglalta össze tömören a helyzetet.

A kutyakozmetikákra nem vonatkozott a korlátozás

„Mi nem zártunk be, hiszen a kutyakozmetikákra nem vonatkozott a korlátozás. Az üzletben három kozmetikus dolgozik egész nap a technikusokkal, de alig bírják a munkát, annyira megnőtt a forgalom. Körülbelül két hétre előre tudunk szabad időpontot adni” – mondja Hanó Zsófia, a budapesti Zafír Mester Grooming Salon tulajdonosa.

Hasonlóképpen nyitva a van a budapesti Szveti Kutyakozmetika is. Ahogy Winkler Viktória, az üzlet tulajdonosa elmondta, szinte az egész XVI. kerületre ez a jellemző. Ez lehet a magyarázata annak, hogy ő nem tapasztalta a vendégek számának megugrását, „csak” a szokásos növekedést, hiszen „szezon van”. Ebben az időszakban mindig ez a jellemző.

Schlosser Attila helyzete speciális, kiállításokra készíti fel a kutyákat. Ezek a rendezvények is elmaradtak ugyan, de az állatokat gondozni kell. Csak azokat a törzsvendégeket fogadja, akiket jól ismer, akik rendszeresen, kéthetente hozzák a kutyájukat.  

Óvintézkedéseket vezettek be

Arról persze szó sincs, hogy minden a régi kerékvágásban menne, a legtöbb üzletben óvintézkedéseket vezettek be. „A gazda nem tartózkodhat a kozmetikában, átadja a kutyát, aki azonnal megy a fürdetőbe. Amikor készen van, az ajtóban kapja meg, pórázzal. Maszkban, kesztyűben dolgozunk, és a szokásosnál sokkal több a fertőtlenítés” – sorolja az általuk bevezetett óvintézkedéseket Klemens Katalin.

A legtöbb kutyakozmetikában hasonló óvintézkedéseket alkalmaznak. Winkler Viktória ehhez azt tette hozzá, hogy 15 óráig tartanak nyitva. A Szveti Kutyakozmetikának egyébként van egy olyan szolgáltatása, ami korábban is működött, és a járvány idején is jól jött. Igény esetén autóval elviszik a kutyát a kutyakozmetikába, a kezelés után pedig hazaszállítják.

„Hozzám sok gazdi azért járt, mert ottmaradhattak a kezelés alatt. Ha valaki most is ragaszkodik ehhez, akkor próbálom megteremteni rá a lehetőséget. Egy állatorvosi rendelő egyik helyiségében dolgozom, amikor nincsen rendelés. Be tudnak ülni a szomszédos helyiségbe, és a nyitott ajtón keresztül nézhetik, mi történik a kutyussal. Normál esetben a kapuban átveszem a kutyát, ráfújok egy fertőtlenítő habot, amit nem kell lemosni, és bent elvégzem a kezelést. A gazdi ugyanúgy a kapuban veszi át az állatot. Az egyetlen gyenge pont, hogy még mindig készpénzzel fizetnek a vendégek. Gondolkozom azon, hogy érdemes lenne átállni kártyás fizetésre” – mondja Kürti Mónika.

Mi lesz ezután?

„Kicsit aggódtam, mert nyolc év alatt, mióta működik a kutyakozmetika, soha nem volt az üzlet ennyi ideig zárva. Azután megnyugodtam, mert amikor kiírtam a Facebook-oldalamra, hogy júniusban kinyitok, égett a telefon, rengetegen érdeklődtek, hogy van-e szabad időpont, sok közöttük az új vendég. Mindenki biztosan nem jön vissza, sajnos törzsvendégek is elmaradtak, mert félnek a vírustól. Nekem sok törzsvendégem van, Szentendréről, Pécsről, Szolnokról járnak rendszeresen a kispesti üzletbe. Én úgy gondolom, ahogy aki minőséget ad, és kommunikációban is hozott egy szintet, annak nem kell aggódnia, ezután is lesznek vendégei” – mondja Kürti Mónika.

Winkler Viktória szerint a vírus valószínűleg sokáig itt lesz még, de reméli, hogy májusban már eltörlik a korlátozásokat. Akkor azok a vendégek is visszatérnek, akik most még nem mernek kimozdulni otthonról.

A Szilvásváradi Nemzetközi Kutyakiállítást augusztus 20-21-re halasztották, és a hivatalos tájékoztatás szerint akkor már szabad lesz 500 fősnél kisebb rendezvényeket tartani. Schlosser Attila bízik abban, hogy akkor már meg lesz tartva, akár még úgy is, hogy csak a kiállítók vesznek részt rajta, látogatókat pedig nem engednek be.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá