A kutya elárulja, ha beteg – csak látni kell a jeleket

Elvileg a gazdának kéne elsőként észrevennie, ha a kutya egészségével valami gond van. De sokszor rohan, fáradt, nem látja, ami a szeme előtt van, vagy csak egyszerűen nem értelmezi jól a jeleket. A jó kutyakozmetikus viszont észleli a betegséget, és figyelmezteti a gazdát. Dr. Vainer Attila állatorvos tanácsait tesszük most közzé.

Az első pont, ahol észreveheted, hogy valami nem stimmel, az a szőr. Az egészséges, megfelelő kondícióban lévő kutya szőre tömött, csillogó, bőre rugalmas. A száraz, hulló, fénytelen szőrzet tápanyagellátási zavarra, gondozatlanságra vagy betegségre utal. A bőr ráncba emelésével meg lehet ítélni, hogy az állat szervezete megfelelően el van-e látva folyadékkal. Kiszáradás veszélye esetén a bőrredő rugalmatlan, csak lassan nyeri vissza eredeti alakját.

Menjünk tovább: a fül. Egészséges állatnál a fülkagyló bőre ép és tiszta, a külső hallójárat üres. Ha a fülkagylók aszimmetrikusak, ez lehet külső hallójárat-gyulladás vagy a járatban lévő idegen test – toklász vagy ásás közben belekerült föld – következménye. A ferde fejtartás a középfül vagy a belső fül betegségét jelezheti.

A kutya szeme sokat elárul az állat egészségügyi állapotáról
Forrás: Pixabay

A szemek állapotát is figyelemmel kell kísérni. Egészséges állatnál is elképzelhető kis mennyiségű, beszáradt sárgásbarna váladék, csipa a belső szemzugokban, ha azonban ennek mennyisége kórosan megnő, érdemes állatorvoshoz fordulni. A szemhéjak szokásostól eltérő állását vagy hunyorgását a szaruhártya sérülése vagy a kötőhártya megbetegedése okozhatja.

Légszomj esetén a kutya a száján keresztül is lélegzik, nyakát előrenyújtja, könyökét kifelé ordítja – ez a szívelégtelenség jele lehet. A kellemetlen szagú lehelet a szájüregben zajló gyulladás velejárója ennek leggyakoribb oka a fogkövesség.

A hasüregi fájdalmat a hát begörbítése, a has felhúzása és a hasfal feszessége jelzi.

Beszélgess a gazdival!

Hasznos információkat szerezhetsz akkor is, ha beszélgetsz a gazdival. Fontos figyelmeztető jel, ha megváltozott a kutya viselkedése: csökkent az étvágya, a mozgásigénye, fáradékonyabbá vált, vagy a megszokottnál tompább a reakciókészsége. Utóbbi jellemző a betegségek (például lázas állapot) többségénél. A tünetek részletesebben: az állat bágyadt, közömbös, lógatja a fejét, fülét a szokásosnál kevesebbet mozgatja, keveset eszik és iszik.

Ha a kutya bágyadt, közömbös, lehet, hogy beteg
Forrás: Pixabay

Ritkábban lehet találkozni a fokozott reakciókészséggel – élénk reakció, gyakori ugatás, ingerültség, agresszió, kényszermozgás –, de ezek súlyosabb, általában idegrendszeri betegségre utalhatnak, például Aujeszky-betegségre vagy epilepsziára.  

A kutya mozgásában változásokat lehet megfigyelni ortopédiai panaszok – sántaság. fájdalmas ízületi elváltozások – és beidegzési zavarok – reflexkiesés, bénulások – esetén.

Az állatorvos számára a legfontosabb információ az, ha megváltoznak a vizeletürítési szokások. Az egészséges kutya általában háromszor-négyszer vizel naponta, a folyadék mennyisége összesen fél-egy liter.

Nehézkessé, fájdalmassá válhat az ürítés gyulladások miatt, vagy ha kő vagy homok akadályozza a folyadék áramlását a húgyutakban. Mozgásszervi problémára kell gondolni, ha a szokásostól eltérő testhelyzetben próbál vizelni a kutya. Felnőtt kan kutya például ilyenkor nem képes felemelt lábbal vizelni. A folyamatos inger a hólyaghurut jele lehet. Ha a vizelet mennyisége is nő, akkor egyebek mellett méhgyulladásra, idült veseelégtelenségre, hormonális zavarra vagy cukorbetegségre lehet gondolni. Sürgős beavatkozást igényel a vizeletürítés megszűnése.

Ezt még tudnod kell

A betegségre utaló jelek tárháza ennél sokkal szélesebb. A cikk keretein belül nem tehettünk mást, hogy kiemeltünk néhányat a legkönnyebben észlelhetők közül.

Nagyon fontos megjegyezni még egy dolgot. A kutyakozmetikus feladata mindössze annyi, hogy felhívja a gazdi figyelmét arra, hogy valami probléma van, és érdemes lenne szakemberhez fordulnia. Jobb, ha nem közli az elképzelését arról, mi a kutya problémája, nehogy megijessze a gazdit. A pontos diagnózis megállapítása és a gyógyítás természetesen az állatorvos feladata.

A cikk dr. Vainer Attila engedélyével és lektorálásával a „Dr. Vau – Az állatorvos egészségügyi és tartási tanácsai – című könyv alapján készült.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá