A koronavírus nem terjed kutyák közvetítésével

A kutyákat nem veszélyezteti a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a házi kedvenceket megfertőződheti az új koronavírus. Az sem igazolt, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára.

Sokan követték figyelemmel márciusban annak a törpespiccnek az esetét, aki elkapta gazdájától a koronavírus fertőzést, bár ő maga nem mutatott tüneteket. Nem csoda, hiszen valószínűleg tragikus következményekkel kellett volna számolni ellenkező esetben. Szerencsére nem ez történt.

Pánikra semmi ok, a koronavírus a kutyákra nem veszélyes

Jonathan Ball, a Nottinghami Egyetem virológus professzora üzent az állattarttóknak a medicalnewstoday.com egészségügyi ismeretterjesztő portál cikke szerint: „Különbséget kell tennünk a valódi fertőzés között és aközött, hogy valakiben felfedezzük a vírust. Több ismeretre kell szert tennünk, de nem szabad pánikolni. Kétlem, hogy a vírus akár emberre akár másik állatra át tudna terjedni. A fertőzés fő forrását az emberek jelentik. ”

Egy törpespicc elkapta gazdájától a vírust
Forrás: Pxhere

Jelenleg a WHO is azt az álláspontot képviseli, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a házi kedvencek megfertőződhetnek az új koronavírussal, és arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára.


A fokozott higiénia nem árt

„Jelen tudásunk szerint a társállatok nem válnak az ember számára fertőzőforrássá, így fertőtlenítésükre, illetve karanténba helyezésükre nincs szükség” – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. Állatokkal történő foglalkozást követően amúgy is mindig kezet kell mosni, hiszen így lehet védekezni az olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a Salmonella.

Jelenlegi hiányos ismereteink miatt javasolják az állatok gondozásánál a higiéniai előírások FOKOZOTT betartását, valamint az állatok egészségi állapotának folyamatos monitorozását.

Így terjed a koronavírus

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, leginkább cseppfertőzéssel terjed. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok kerülnek a közelben álló másik ember orrára, szájára, esetleg tüdejébe.

A koronavírus-fertőzés fő forrrását az emberek jelentik
Forrás: Pixabay

Terjedésének másik módja az, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

A híressé vált törpespicc sajnos elpusztult

Bár nem tartozik szigorúan a cikkhez, de hogy kerek legyen a történet, elmeséljük, mi lett az említett hongkongi törpespicc sorsa. Az állat március közepén elpusztult, két nappal azután, hogy kiengedték a karanténból – számol be a time.com cikke. A kutya tizenhét éves volt, de halálának okát nem tudjuk, mivel koronavírus-fertőzésből lábadozó gazdája nem engedte, hogy felboncolják.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá