Nekem két hazám van: Németország és Magyarország

Sinkó Éva tíz éve nyitotta meg saját kutyakozmetikáját Münchenben. Az üzlet sikeres, Éva pedig otthon érzi magát „másik hazájában”, és úgy gondolja, minden a lehető legjobban alakult. Cikkünkben elmondja, hogyan jutott el idáig, sőt sikere titkát is megosztja az olvasókkal.

Hogyan lettél kutyakozmetikus?

Közgazdászként végeztem Budapesten, de tudtam, hogy az irodai munka nem az én világom. A főiskola mellett a tököli menhelyre jártam, ott szépítettem a kutyákat – kicsit azt is feledtette, hogy akkor nem lehetett kutyám. Végül ebből a hobbiból lett hivatás, bár nem ez volt a terv. Munkanélküli lettem itthon. Hetven önéletrajzot küldtem ki, kettőre válaszoltak, de csak annyit, hogy túlképzett vagyok. Amikor kaptam egy ajánlatot, hogy közgazdászként dolgozhatok Németországban, azonnal igent mondtam.

Éva saját kutyái: Tutyi úr és a két uszkár

Éva már az óvodában beszélt németül

Nehéz volt új életet kezdeni külföldön?

Nekem nem, mert én már voltam Németországban korábban is, ráadásul a nyelvet is jól beszéltem. A nagyapám sváb volt, már óvodában is beszéltem németül. Még a bajor dialektus sem okozott gondot, mert korábban vendéglátóztam München környékén. Csak annyi volt a probléma, hogy az irodai munkát továbbra sem szerettem, végül fel is mondtam. Túl szenvedélyes vagyok, csak szenvedélyesen tudok valami jót csinálni. A kutyakozmetikus munka mindig tetszett, első körben megpróbálkoztam elhelyezkedni egy kutyakozmetikában. Nem sikerült, de mivel azt láttam, hogy van igény a szolgáltatásra, nagy fába vágtam a fejszémet: 2010. május 1-jén megnyitottam a saját üzletemet.

Hogy ment? Sikeres a cég?

Szerencsére igen. A koronavírus miatt most be kellett zárnom egy időre, de normális körülmények között 9-10 hétre előre tele van a naptáram. Már azt is meg tudom engedni magamnak, hogy csak olyan munkát és olyan fajtákat vállaljak el, amiket szeretek. A fajták közül a bichon frise, a bolognese, a shih tzu a kedvencem, és a nagy szerelem: az uszkár. Ha lehet, őket vállalom. Ez nagy luxus, tudom, örülök, hogy eljutottam ide.

A nagy szerelem, az uszkár

Az ajánlások kezdték hozni a vendégeket

Nehéz volt? Hogyan kezdted? Mik voltak az első lépések?

Az elején volt pár nehéz hónapom. Szórólapoztam, de valójában a szájreklámnak, az ajánlásoknak köszönhetem, hogy jöttek a vendégek.

A legfontosabb a minőségi munka – elégedettek voltak velem a vendégek, odaadták a névjegyeimet a barátaiknak, ők is a vendégeim lettek. Volt, hogy az utcán érdeklődtek valamelyik ügyfelemtől, hová hordja a kutyáját.

Hét-nyolc hónap alatt jutottam el oda, hogy azt mondhattam, „most már jó”. A minőségi munka egyébként „csak” az alap, nagyon kell az is, hogy valaki tudjon az emberekkel bánni. Én szerencsére könnyen teremtek kapcsolatot, imádok csevegni. Szeretek beszélgetni a vendégekkel, sokszor adok tanácsokat is nekik arról, melyik sampont, balzsamot, kifésülőt használják, rászánom az időt, megmutatom nekik, hogyan fésüljék a kutyát. Ez is nagyon fontos része a sikernek, úgy érzem, egy nagy család vagyunk. Láttam olyan kolléganőt, aki nem beszélt a vendégekkel, nem is nagyon jöttek.

Itt lehet szépíteni a kutyákat

A kutya Németországban is családtag?

A németek szeretik a szépet is, nem évente egyszer-kétszer viszik kozmetikába a kutyát. Évente egy-két olyan esettel találkozom, amikor bontani kell. Szerencsére legtöbbször tényleg szépíthetem a kutyákat. Nem dolgoztam Magyarországon kutyakozmetikusoktól, de azt hallom a többiektől, hogy otthon ez katasztrófa, rengeteg a filces kutya. Itt a vendégek igényesek, a kutyakozmetikák nagyon jól felszereltek, ez nem is lehet másképp.

Folyamatos a fejlesztés, én is megveszem, ha jön valami újdonság. Ugyanígy alap az is, hogy folyamatosan képzem magam. Járok tanfolyamokra Hollandiába, Magyarországra és Ausztriába is.

Volt, hogy 800 km-re elutaztam egy jó képzésért. Tavaly Kínából jött egy srác, fantasztikus volt látni, ahogy dolgozik, szerencsére azt is elmagyarázta, mit miért csinál.

Nem kell papír, hogy valaki dolgozhasson

Kellett papír, hogy elkezdd a munkát? Kellett honosítani a bizonyítványodat?

Semmiféle papírra nincs szükség, ha valaki nyitni akar egy kutyakozmetikát. Be kell jelenteni a tevékenységet, a kisvállalkozói engedélyt azonnal megkapja az ember. Az az adminisztráció sem volt túl bonyolult, ami ahhoz kellett, hogy Németországban élhessek, persze lehet, hogy azóta változott a helyzet.

Hányan dolgoztok a kutyakozmetikában?

Egy asztalt kiadok bérbe, de én egyedül dolgozom.

Hogyan telik egy napod?

Általában 9-kor kezdek, néha hamarabb. 17-18 óráig dolgozom, tovább nem, mert próbálom megteremteni a munka és a magánélet egyensúlyát. Megyek haza a páromhoz, aki szintén imádja a kutyákat, és várnak a „szőrös gyerekek” is. Tutyi úr a legidősebb, 11,5 éves, puli keverék, őt az utcán találtam. Van két uszkárom is, az egyik 4 éves, a másik 5 hónapos. Ebbe a fajtába a kutyakozmetikában szerettem bele, ma már el sem tudnék képzelni mást. Összejárunk német kutyakozmetikusokkal, van itt egy szuper társaság.

Sinkó Éva saját kutyáival a kutyakozmetikában

A stabil, jó megélhetés garantált

Milyen megélhetést biztosít a kutyakozmetika?

Milliomosok nem leszünk, de a stabil, jó megélhetés garantált. Simán kifizetem a számláimat, és sem a nyaralás, sem az autóvásárlás nem probléma. A jó kutyakozmetikust ugyanolyan kincsnek tartják, mint a jó fodrász, megbecsülnek bennünket.

Nem bántad meg, hogy kiköltöztél Németországba, ugye?

Imádom Németországot. Jól kijövök a németekkel. Nincs rossz tapasztalatom, soha nem éreztették velem, hogy idegen vagyok. Igaz, hogy a nyitottság jellemző rám, minden kultúrát elfogadok. Úgy érzem, itt megtaláltam a helyem. Eszembe se jut hazaköltözni, azt szoktam mondani: két hazám van. Bajorországot mindig szerettem. Volt, hogy korábban repülőről néztem, amikor elrepült felette, és már akkor azt gondoltam: nekem itt kell élnem, itt vagyok itthon. Könnyen haza tudok menni Magyarországra, mindössze hét óra autóút. A családom, a szüleim, az öcsém ott van, de ők is gyakran meglátogatnak engem.

A kutyák Németországban családtagnak számítanak

Minden úgy jó, ahogy van

Hogyan képzeled ez a jövődet? Mi lesz öt-tíz-tizenöt év múlva? Kutyakozmetikusként dolgozol Münchenben?

Igen. Semmi okom változatni, minden úgy jó, ahogy van.

Üzensz-e valamit azoknak a kollégáknak, akik azon gondolkoznak, hogy kutyakozmetikusként dolgoznának külföldön?

Azt, hogy ha valaki ki szeretne menni külföldre, akkor alapvető a nyelv ismerete. Rengeteg levelet kapok: „Most végeztem, ki szeretnék menni, a nyelvet nem beszélem.” Ezekkel nem tudok mit kezdeni.

Nem kell tökéletesen beszélni, de egy alapvető társalgási szint a minimum. Egy kutyakozmetikában muszáj beszélgetni a vendégekkel, ezen múlhat a siker.

Másrészt pedig amikor kiköltözik valaki, vannak adminisztratív teendők. Miért jó ebben másra hagyatkozni? Fel kell készülni, ha valaki külföldre akar menni. Én éltem Spanyolországban és Svájcban is. Mindig én magam intéztem, amit kellett, képes voltam megállni a saját lábamon.

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá