Mit kezdjünk a félős kutyákkal?

A kutyakozmetikusnek képesnek kell lennie az állat megnyugtatására

Vajon mit szól hozzá egy kutya, ha egy idegen nyakon önti vízzel? Vagy odanyúl a szeméhez, füléhez, mancsához? Esetleg ijesztően zajos eszközzel fúj rá meleg levegőt? Ha nem szokta meg, biztos, hogy minden porcikájával tiltakozik majd.

Annak, hogy egy kutya jól viselje a kutyakozmetikát, két kulcsa van: felkészülés és fokozatosság. „Akkor fogja a legkönnyebben tűrni a helyzetet, ha már kölyökként is járt a kozmetikába. Így időben megismeri és megszokja a helyet, és hozzá lehet szoktatni ahhoz is, hogy egy idegen hozzáérjen, megfogja a fülét, a fejét, a szemét, a mancsait ” – mondja Varga-Molnár Orsolya kutyaoktató.

Felnőttként sem lehetetlen, de a legegyszerűbb, ha már kölyökként elkezdjük a hozzászoktatást.

Honnan tudjuk, hogy fél a kutya?

Ha nincs hozzászoktatva, és egyik pillanatról a másikra esik be valaki a kutyával a kozmetikába, akkor lehet, hogy félni fog az állat.

A félelemnek egyértelmű jelei vannak: a kutya teste egy lefordított C betűhöz hasonlít (a feje és a farka is lent van). A faroktartás eleve árulkodó: ha behúzza maga alá, akkor biztosan fél. Kevésbé egyértelmű jel, de belső feszültségről, nem komfortos helyzetről árulkodik, ha a kutya gyakrabban ásít, sokat nyalja a szája szélét vagy megrázza magát.

„Utóbbi általában egyfajta önfeloldás is, valamennyire oldja a feszültséget benne, de jelzi, hogy nem érzi túl jól magát az állat az adott szituációban” – mondja Varga-Molnár Orsolya. 

A jellegzetes C-alak jelzi, hogy az állat fél

A félelem legegyértelműbb jele, ha a kutya lecövekel az ajtó előtt, remeg vagy ki akar menni a helyiségből. Ilyenkor érdemes lehet arra az alkalomra el is engedni a kozmetikázást. Ha mégis erőltetjük, akkor maradandó rossz élményt okozhatunk, amit később nehéz lesz oldani. 

A megtorpanást megelőzheti, ha kimegyünk a kozmetikából barátkozni a kutyával. Vihetünk neki jutalomfalatot, és a gazdival közösen csalogatjuk be. Fontos a megerősítés, hogy pozitív élményt kapjon a kutya.

Persze előfordulhat, hogy a jutalomfalatok sem segítenek, olyankor érdemes visszalépni, és újrakezdeni az előző lépéssel. Segíthet például, ha a kozmetikától távolabb ismerkedünk, és még a sarkon találkozunk gazdival és a kutyával, vagy ha olyankor hívjuk be őket ismerkedni, amikor épp nem megy a szárítógép, nem kozmetikázunk másik kutyát. 

Társaságban könnyebb

Sokat segíthet, ha a félős, vagy kozmetikához még nem szokott kutyát nem egyedül hozzák, hanem másik kutyával, aki már ismeri a helyet, és az új kutyával is jóban van. Együtt magabiztosabbak, nyugodtabbak lehetnek. A kutyák gyakran másolják a másik viselkedését adott helyzetekben.

A kutyafajta számít?

Nem jellemző. „Az, hogy melyik kutya hogyan tűri a mosás-nyírás-szárítás-körömvágás négyesét, alapvetően az adott kutya személyiségétől, nem a fajtájától függ ” – mondja az oktató. Persze a kezelés során előjöhetnek a fajtajellegzetességek. A karakánabbak esetében, például a terriereknél előfordulhat, hogy a tapogatásunkra odacsíp, de ha már hozzászoktatták, akkor nem lesz velük probléma.

Mit tanácsolhatunk a gazdáknak?

Ahhoz, hogy egy kozmetikai kezelés ne okozzon se a kutyának, se a gazdának se a kutyakozmetikusnak fejfájást, érdemes még a gazdának otthon elkezdeni a felkészítést. Javasolhatjuk nekik, hogy kezdésnek tegyék fel az asztalra, helyezzék bele a kádba.

A következő lépésben kérjenek meg ugyanezekre a dolgokra egy olyan ismerőst, aki a kutya számára idegen. Hívjuk fel a gazdik figyelmét arra is, hogy ez idő alatt folyamatosan beszéljenek megnyugtatóan a kutyához, és bátran jutalmazzák falatkákkal, amennyiben nyugodtan tűri a számára szokatlan helyzeteket. 

Ha nincs hozzászokva, a kutyának nagy sokk lehet a kozmetika

Sok kutya retteg a szárítástól

A profi kozmetikusok nagyteljesítményű szárítója, a „ csapató ” valóban hangos. Ennek az elviselésére is érdemes még otthon felkészíteni a kutyát. Javasoljuk a gazdiknak, hogy használják a saját hajszárítójukat. Először csak kapcsolják be a kutya mellett, de még ne irányítsák rá. Ha már megszokta – ez több alkalomba is beletelhet –, akkor fújhatják rá is. Ha türelmesen elviseli, akkor természetesen ekkor is kapjon finom jutalmat a kutya minden egyes sikeresen teljesített lépés után. Ehhez természetesen szükség van a gazdák aktív közreműködésére.

A kozmetikában már nem feltétlenül kellenek a gazdik. Az esetek jelentős részében könnyebb úgy dolgozni a kutyával – ha már megszereztük a bizalmát –, hogy nincs ott a gazda. 

Ha ott van, akkor a kutya könnyen átveheti az ő esetleges bizonytalanságát, aggodalmát, és nehezebb dolgunk lesz vele, mintha csak kettesben lennénk.

Mi a helyzet a macskákkal?

A macskák kozmetikai ápolása nehezebb, de az ő gazdáikat is javasolhatjuk, hogy gyakoroljanak otthon, és jutalomfalatokkal szoktassák hozzá, hogy idegen nyúl hozzájuk. Kezdhetik velük is a gazdák azzal, hogy maguk szoktatják hozzá őket például a fésüléshez, de nagyon fontos, hogy utána ezt egy számára idegennel is megpróbálják.

A macskáknál is apró lépésekben érdemes haladni

Itt is apró lépésekben érdemes haladni, és minden jól elvégzett lépés után jutalomfalatot adni. Ha valahol elakad a fejlődés, akkor a macskával is érdemes visszább lépni eggyel.

Ballai Vince

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

One Thought to “Mit kezdjünk a félős kutyákkal?”

  1. […] az egyik tanfolyamon. A lány rettegett a procedúrától, és meg is magyarázta, miért: „Az utolsó kutyám olyan erősen küzdött, hogy el kellett kábítani, hogy le tudjuk vágni a karmát. Szörnyű […]

Szólj hozzá