Így előzd meg a mozgásszervi panaszok kialakulását!

Kutyakozmetikusoknál gyakori panasz a mozgásszervi fájdalom. Pár éves gyakorlat után sokaknál nyak-, derék-, hát- vagy gerincfájdalom jelentkezik, emiatt sokan 5-10 év után el is hagyják a szakmát. Odafigyeléssel pedig könnyen megelőzhető a fájdalom.

A fájdalom kialakulásának legfőbb oka a túlterhelés, a párás környezet, a sokszor túl nehéz állatok emelése, a nem megfelelő magasságban levő fürdető vagy kezelő felület, a helytelen testtartás és a gyenge izomzat. Ritkábban ízületi kopás, gyulladásos folyamatok vagy csontritkulás is állhat a háttérben.

A túlterhelés és a párás környezet súlyosbítja a problémát

A gerincfájdalmak leginkább érintett területe a nyaki és az ágyéki szakasz, mivel ezek vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve és ezek a legmozgékonyabb szakaszok is. Általában a porckorongok sérülése, degenerációja is ezeken a pontokon kezdődik.

Leggyakrabban a gerincoszlopot körülvevő izmok és szalagok megfeszülése, letapadása, görcsössége, bekeményedése illetve a porckorongok túlterhelése okozza a panaszokat.

Derék

A derékfájdalom széleskörűen érinti az embereket, öt felnőtt közül négynél jelentkezett már élete során, vagyis a felnőtt emberek 80 százalékának okozott már panaszt. Ez a leggyakoribb mozgásszervi probléma amivel az emberek orvoshoz fordulnak.

Szakmájából adódóan egy kutyakozmetikus fokozott rizikónak van kitéve.

Jellemző  a lumbágóra, hogy pihenésre a fájdalom csökken, reggel derékmerevség jelentkezik, ami mozgás hatására enyhül. Kiválthatja egy hirtelen rossz mozdulat, nagy súly emelése vagy egy kényelmetlen pozíció hosszútávú fenntartása. A stressz, a feszültség és a depresszió egyértelműen súlyosbítják.

Nyak

A nyaki- és tarkótáji izmok a megerőltetés hatására könnyen kifáradnak és megfeszülnek, megkeményednek, ennek következtében pedig gyengül támasztási funkciójuk is. A fájdalom kisugározhat a tarkóba, a halántékba, a homlokba, szemgödörbe, a karba vagy a hátba is.

A nyak- és derékfájdalom rendkívüli módon képes megkeseríteni az ember mindennapjait. Egy ponton túl a kezelés nélkül súlyosbodó panaszok akár a legegyszerűbb mozdulatok végrehajtását is lehetetlenné teszik. Kihat a munkánkra, az alvásra, szabadidős tevékenységeinkre, a testmozgásra és családi életünkre is.

Sokan nem veszik komolyan az első tüneteket, pedig a megelőzés és a korai kezelés sokkal könnyebb, mint a már kialakult fájdalom megszüntetése. Az alábbi tanácsok megfogadásával viszont mindez megelőzhető.

Megelőzés

Nagyon fontos, hogy emelj helyesen! Egyenes háttal emelj, ne nyújtott karral, lehetőleg a testéhez minél közelebb tartsd az állatot, hajlítsd a térded és az egész tested használd! Bízd a munka nagy részét a lábaidra. Feszítsd meg hasadat és a fenekedet, valamint mindkét lábadra egyenletesen helyezd a testsúlyt.

A legjobb az állítható magasságú kezelőfelület

A legjobb a mozgatható, állítható magasságú mosogató és kezelő felület, valamint szintén állítható magasságú szék. Ne dolgozz huzatban vagy közvetlenül a légkondicionáló alatt.

Viselj olyan ruházatot, amiben könnyen tudsz mozogni, lehetőleg magas derekú, nem túl szoros nadrágot és rugalmas felsőt. Nagyon fontos a kényelmes, nem túl magas sarkú cipő, amiben a terhelés az egész lábfejen egyenletesen oszlik el. Ha hosszú a hajad, fogd össze, hiszen könnyen lehet, hogy épp egy instagram videóhoz illő hajdobálás alkalmával fogod meghúzni a nyakadt vagy derekadat.

A túlsúly fokozza a gerincre eső nyomást, ezért érdemes fokozatosan megszabadulni tőle.

Használj olyan bemelegítő krémeket, géleket amik fokozzák a vérkeringést és napjában többször is végezz nyújtó, lazító gyakorlatokat.

A melegben lazulnak és jobban nyúlnak az izmok, ezért javasolt rendszeresen szaunába, aroma-, infra- vagy gőzkabinba járni. Ezeket érdemes esetleg hetente egyszer egy egyórás, könnyed kardio mozgás után beiktatni, de önmagukban is alkalmazhatóak.

Vegyél forró, relaxáló fürdőt, melybe csepegtess izomlazító olajokat. Én elsősorban a Naturland, Tetesept vagy Kneipp készítményeket ajánlanám. Próbálgasd nyugodtan, hogy melyik igazán a kedvedre való, hiszen könnyen lehet, hogy amelyik kombináció egyikünknek beválik, az a másik számára irritáló vagy kellemetlen.

dr. Zahorán Éva

szakgyógyszerész

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk:
  •  
  •   
  •  

Legutóbbi bejegyzések

Szólj hozzá